Wedstrijden

Race: Leuven Nature Trail 25 km

Leuven Nature Trail 25 kmVorige zondag deed ik mijn lange duurloop eens niet thuis, maar nam ik deel aan de 25 km tijdens de Leuven Nature Trail. Ook al deed ik er bijna drie uur over, het was echt een heel fijne ervaring!

Mijn duurlopen voor Chicago worden steeds langer en ik merk dat ik de omgeving waar ik normaal gezien hardloop echt beu begin te worden. Steeds dezelfde baantjes, straten, routes, …. Het begint een beetje eentonig te worden. Ik was dan ook blij dat ik in de kalender van We Are Running zag dat de Leuven Nature Trail net georganiseerd werd op het moment dat ik mijn op één na langste duurloop moest doen. Ik kreeg groen licht van de coach van Energy Lab, schreef me in en begon af te tellen naar de wedstrijd.

Op voorhand wist ik enkel dat ik een afstand van 25 km zou afleggen en dat er 300 hoogtemeters waren. Waar die hoogtemeters dan exact zaten, bleef een verrassing tot de dag zelf. Ik kan je alvast één ding meegeven: de hoogtemeters zaten vooral in de eerste 10 kilometer 😉.

Leuven Nature Trail: 0 tot 10 km

Het concept van de Leuven Nature Trail is uniek in België. Je neemt de trein in het station van Leuven naar je startlocatie (Oud-Heverlee voor de 12 km en Sint-Joris-Weert voor de 16 en 25 km). Daar bepaal je zelf wanneer je start aangezien je tijd pas begint te lopen van zodra je de startmat over gaat. Via een hele lus loop je dan opnieuw naar het station van Leuven waar de finish is.

De start was meteen pittig. We waren nog geen 5 minuten aan het lopen toen we op een afstand van 100 meter 35 meter moesten stijgen. Mijn eerste wandelpauze was een feit. Kort nadien splitste het parcours voor de 16- en 25 kilometerlopers. Wij begonnen aan onze lus van 10 km door het Meerdaalwoud om nadien opnieuw op het parcours van de 16 km onze weg naar Leuven verder te zetten.

Het Meerdaalwoud is prachtig, maar zwaar. De hele tijd liepen we heuvel op, heuvel af en was er geen enkel vlak stukje. Ik genoot van de omgeving en besefte tegelijk al snel dat het wel eens een hele lange 25 kilometer zou worden. Mijn geluk was dan ook groot toen we na 10 kilometer het Meerdaalwoud verlieten en een eerste bevoorradingspost bereikten. Ik nam mijn tijd om wat te drinken, een gelletje te eten en me dan op het parcours van de 16 kilometer te begeven.

Leuven Nature Trail: 10 tot 20 km

Doordat er per uur een ‘nieuwe’ lading lopers op de routes kan starten, kwam ik vrij snel lopers tegen die net gestart waren en nog heel fris waren. Ze liepen me gezwind voorbij en dat stak wel een beetje. Want daar liep ik dan, al 10 zware kilometers in de benen, maar nog 16 kilometer te gaan. Ik besloot me er niet door te laten afleiden en liep rustig verder. Mijn race, mijn tempo.

De heuveltjes bleven aanwezig. Alleen waren ze niet meer zo stevig als in het eerste deel van het parcours. Bij de meeste lukte het me om ze al lopend op te gaan, maar af en toe kon ik niet anders dan eentje op wandelen. En ik zag dat ik niet de enige was die het moeilijk had. Op de een of andere manier gaf dat me ook wel moed. Weten dat ik niet alleen aan het afzien was en dat ik steeds in de omgeving van dezelfde lopers liep. Het parcours bleef ondertussen heel gevarieerd waardoor de kilometers voorbij vlogen. Bossen, weides, veldbaantjes, … ze passeerden allemaal de revue.

Leuven Nature Trail medaille

Leuven Nature Trail: de laatste vijf km richting de finish

De laatste vijf kilometer was het vooral doorbijten en focussen op de finish. Mijn benen voelden ontzettend zwaar aan en ik had het wel een beetje gehad met al die heuvels en zachte ondergrond. Ik was stiekem dan ook opgelucht toen ik zag dat de laatste twee kilometer bijna zo goed als volledig verhard waren. Eens een asfaltloper, altijd een asfaltloper zeker.

Voor de laatste 500 meter duwde ik er nog een versnelling uit en finishte ik met een grote glimlach. Weer eentje die ik van het lijstje kan schrappen 😊.

Ik mocht deelnemen aan dit event dankzij de NN Running Club. Zin om ook eens met hun een event te lopen? Registreer je dan via deze link! Een account aanmaken is heel eenvoudig. Eens je geregistreerd bent en je wearable(s) gekoppeld hebt, kan je NN coins beginnen verzamelen. Die kan je bijvoorbeeld inruilen voor startbewijzen van hardloopevents. Wie weet kom ik jou dan eens tegen op één van de events.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge